Focus RS Forum banner
161 - 180 of 714 Posts
Nie mogę używać elm na MS-CAN. Czy muszę coś zrobić, zanim to zadziała?

W konfiguracji elm327 znajduje się zakładka "skonfiguruj elm327 dla magistrali MS-CAN".

View attachment 29485
Nie musiałem tego dotykać - podłączyłem to za pomocą kilku wskazówek od Brendana i poszło.

Nie jestem w tym ekspertem, ale zgaduję, że to problem z okablowaniem/przełącznikiem? Tylko na podstawie tego, że musisz przełączać między MS-CAN i HS-CAN... więc jeśli jeden nie działa... to może być okablowanie.

Ktoś, kto wie, co robi, musi to zweryfikować, ale postępowałem zgodnie z tymi instrukcjami, aby uruchomić PuTTY przed podłączeniem go do samochodu (zaczynając od momentu, gdy jest podłączony do systemu Windows i jest rozpoznawany jako urządzenie).

Naprawdę nie wiem, czy jest to wymagane, ale i tak to zrobiłem:

Uruchom program PuTTy

Podłącz ELM327 do komputera - zaświeci się CZERWONA kontrolka

Wybierz Serial
Wybierz swój port COM (COM3)
Ustaw prędkość transmisji na 38400
Kliknij OTWÓRZ

Otworzy się czarne okno CMD
Wpisz następujące polecenia do okna, jedno po drugim i naciśnij Enter:

> atpp2asv38
> atpp2aon
> atpp2csv81
> atpp2con
> atpp2dsv04
> atpp2don

Za każdym razem, gdy naciśniesz Enter, PuTTY powinien odpowiedzieć '>K'.

Podczas pisania dwie diody LED będą migać na ELM 327

Otrzymałem >K, a następnie polecenie, które wpisałem - musiałem nadpisać i powtórzyć niektóre z poleceń dwa razy, zanim otrzymałem potwierdzenie '>K' (ta część jest naprawdę dziwna).

Ktoś, kto wie, co robi, musi to zweryfikować, ale postępowałem zgodnie z tymi instrukcjami, aby uruchomić PuTTY przed podłączeniem go do samochodu (zaczynając od momentu, gdy jest podłączony do systemu Windows i jest rozpoznawany jako urządzenie).

Naprawdę nie wiem, czy jest to wymagane, ale i tak to zrobiłem:

Uruchom program PuTTy

Podłącz ELM327 do komputera - zaświeci się CZERWONA lampka

Wybierz Serial
Wybierz swój port COM (COM3)
Ustaw prędkość transmisji na 38400
Kliknij OTWÓRZ

Otworzy się czarne okno CMD
Wpisz następujące polecenia do okna, jedno po drugim i naciśnij Enter:

> atpp2asv38
> atpp2aon
> atpp2csv81
> atpp2con
> atpp2dsv04
> atpp2don

Za każdym razem, gdy naciśniesz Enter, PuTTY powinien odpowiedzieć '>K'.

Podczas pisania dwie diody LED będą migać na ELM 327

Otrzymałem >K, a następnie polecenie, które wpisałem - musiałem nadpisać i powtórzyć niektóre polecenia dwa razy, zanim otrzymałem potwierdzenie '>K' (ta część jest naprawdę dziwna)
Dzięki Poopdeck, konfiguracja elm327 dla zakładki magistrali MS-CAN zastępuje potrzebę uruchamiania putty, wszystko działa teraz i właśnie włączyłem sterowanie głosowe, aby zakończyć modernizację modułu Bluetooth
Image

moj przełącznik, który zrobiłem dla kogoś, jest w taśmie, aby przetestować go przed ponownym zamocowaniem śrub

czy to oprogramowanie może działać na tabletach, czy tylko na laptopach?
To eleganckie rozwiązanie - dlaczego ja na to nie wpadłem!?

Potrzebujesz pełnego systemu operacyjnego komputera PC, aby uruchomić ELMConfig - i port USB pomaga
Image
. Znam się tylko na iPadach... i zdecydowanie nie.

Zmieniłem swój na "Garys Focus RS"... co ciekawe, otrzymałem prośbę o sparowanie od kogoś losowego podczas jazdy 70 mil na godzinę na M25 pewnego wieczoru!
Przyjrzałem się dziś po południu nowemu oprogramowaniu - i zmieniłem nazwę bluetooth. Genialne!

Teraz nie jest mylony z innym urządzeniem audio Forda (Fiesta).

Image

Mam problemy z uruchomieniem sterowników. Jest to system Windows 8, a oprogramowanie zainstalowało się bez problemu, ale po podłączeniu nie ma nic do wyboru w opcji portu, dlatego nie mogę go otworzyć.

Próbowałem pobrać wiele sterowników, ale nic nie działa.
Spróbuj ustawić go w trybie zgodności z systemem Windows 7 i uruchomić jako administrator

A to również pochodzi z rosyjskiej strony i zostało przetłumaczone przez Google

Strona pobierania sterowników ELM327

1. Jak zobaczyć, jaki chipset USB znajduje się w adapterze.

1.1. W Menedżerze urządzeń znajdź urządzenie sprzętowe ze znakiem wykrzyknika w kontrolerach lub portach USB.
1.2. Kliknij prawym przyciskiem myszy urządzenie ze znakiem wykrzyknika i wybierz z menu „Właściwości”. W oknie karta „Szczegóły”. Właściwość: ID sprzętu.

Przykład

2. Pobierz sterownik

2.1. Chip USB z Prolific Technology Inc. > Prolific.com.tw VID_067B PID_2303 &
Strona pobierania sterownika: PL2303 Windows Driver Download> prolific.com.tw
Bezpośredni link do sterownika dla wszystkich systemów operacyjnych od Windows 2000sp4 PL2303_Prolific_DriverInstaller_v1.7.0.zip> prolific.com.tw

2.2. Chip USB FT232 z FTDI> ftdichip.com VID_0403 & PID_6001
Strona pobierania sterownika: Virtual COM Port Drivers> ftdichip.com
Bezpośredni link do sterownika dla wszystkich systemów operacyjnych od Windows XP WHQL Certified CDM 2/8/24> ftdichip.com

03/02. Chip USB CP210x z Silicon Labs> silabs.com
Strona pobierania sterownika: CP210x USB to UART Bridge VCP Drivers> silabs.com
Bezpośredni link do sterowników dla systemów Windows XP / Server 2003/Vista/7/8 (v6.6.1) CP210x_VCP_Windows> Silabs. com
Mają sterownik i dlz WinCE 5.0 i 6.0. Tak, że adapter na chipie może być podłączony do chińskiego i z aplikacjami balalaika samochodu z nią ​​3. Instalacja sterownika. sterowniki są wymagane, gdy komputer jest odłączony od adaptera.

Cześć, właśnie kupiłem RS mk2 z obydwoma pakietami lux i bluetooth, telefon łączy się i może wykonywać połączenia, ale nie przesyła strumieniowo muzyki. Dealer powiedział mi, żebym do nich wrócił, ale są oddaleni o ponad 60 mil. Czy jest jakieś miejsce, gdzie można kupić tę aktualizację, po prostu dlatego, że nie jestem zbyt techniczny i wolałbym ją kupić niż zepsuć, dzięki za wszelką pomoc.

Nie rozumiem, co włączasz za pomocą strumieniowania BT... Mój zawsze przesyłał muzykę z mojego telefonu do jednostki centralnej przez Bluetooth...

Czy może coś przeoczyłem...?
Uważam, że częściej to moduły doposażone wymagają tego włączenia, wczesne RS nie miały włączonego strumieniowania BT, ale późniejsze tak.

Ludzie muszą również jasno określić, co mają w swoich pojazdach w standardzie i co zostało zmienione.

Jak już mówiłem, mój egzemplarz z lipca 09 roku, który zamówiłem jako lux2; BT/USB, nie miał włączonego strumieniowania BT, to była zmiana kilka miesięcy później, a samochód służbowy ST i Kuga mojego kolegi miały to, więc zgłosiłem skargę wewnętrznie, a także zwróciłem uwagę na potencjalne ulepszenie oprogramowania (np. po co ładować numery faksów) i uzyskałem zgodę inżynierów dostawcy (Bosch) na aktualizację mojego oprogramowania (jednostka centralna przez DVD i audio przez pamięć USB). Nie używali również IDS do włączenia strumieniowania BT w module głosowym, ale teraz wiemy, że jest to wymagane w przypadku niektórych samochodów (dlaczego, wciąż nie wiadomo).

161 - 180 of 714 Posts